Erilaiset sukelluslajit – SLAM Suursaari Race

Erilaiset sukelluslajit

Erilaiset sukelluslajit

Kategoria: Blog

Sukelluksesta puhuttaessa ensimmäisenä ja usein ainoanakin lajina tulee mieleen laitesukellus, joka suoritetaan veden alla. Sukellus voi kuitenkin olla paljon muutakin ja erilaisia lajeja löytyy yllättävän monta. Jopa pienet lapset voivat harrastaa sukellusta sen eri muodoissa ja siitä löytyy myös lajeja, missä järjestetään kilpailuja ympäri maailmaa, kuten esimerkiksi sukelluskuvaaminen. Katsotaanpa vähän mitä kaikkia eri lajeja sukellus voi tarjota.

Sukellus on todella mielenkiintoinen ja monipuolinen laji. Se vie vedenalaiseen maailmaan missä voi tutustua mitä uskomattomimpiin asioihin ja nähdä erilaisia kaloja, kasveja ja merten salaisuuksia. Usein ajatellaan, että se on mielekästä vain kirkkaissa etelän vesissä, joissa on myös lämmin sukeltaa. Suomestakin löytyy kuitenkin todella mahtavia kohteita sukeltamiseen, joka avaa aivan uudenlaisen lumoavan vedenalaisen maailman sukeltajalle.

Sukellus on mukava harrastus, joka sopii lähes kaikille. Vaatimuksena on vain hyvä uimataito, sekä riittävä peruskunto. Mitenkään urheilullinen ei tarvitse olla, vaan hyvää peruskuntoa kuvaa se, että jaksaa kävellä kohtuullisen pituisen lenkin väsähtämättä täysin. Toiset sairaudet voivat aiheuttaa riskejä sukeltaessa, mutta ne käydään kaikki perusteellisesti läpi ennen harrastukseen ryhtymistä.

Snorkkelista vapaasukellukseen

snorklaus

Kaikkein yleisin ja helpoin sukelluslaji on snorkkelisukellus. Tätä voivat harrastaa myös perheen pienimmät ja se on oiva tapa tutustua vedenpinnan alaiseen elämään turvallisesti läheltä pintaa. Välineistö ei ole turhan vaativaa ja siihen ei tarvitse käyttää paljon rahaa. Perusvälineistöön kuuluvat snorkkeli, maski ja räpylät. Niitä löytyy helposti valmiina edullisina pakkauksina. Kun taidot kehittyvät ja mielenkiinto harrastusta kohtaan kasvaa, voi panostaa parempaan välinesettiin.

Snorkkelisukelluksella voi myös tehdä lyhyitä sukelluksia pintaa syvemmälle, mutta pelkästään pintasukelluksellakin voi nähdä todella mielenkiintoisia asioita. Monet kalat uivat lähempänä pintaa ja toisinaan vanhat hylytkin voivat olla niin pinnassa, että niitä pääsee tutkimaan lähemmin.

Laitesukellus on se päälaji, jota usein ensimmäisenä ajatellaan sukelluksesta puhuttaessa. Hengityslaitteiden avulla sukeltaja voi pysyä pinnan alla pitkiäkin aikoja ja todella syvällä. Alle 15-vuotiaat sukeltajat vaativat kuitenkin aina seurakseen aikuisen valvojan ja he eivät saa myöskään sukeltaa yhtä syvälle kuin vanhemmat sukeltajat. Tämä on kaikki normaalia turvallisuuskäytäntöä ja sukellusta ohjaavat monet muutkin tarkat säännöt sukeltajan oman turvallisuuden tukemiseksi.

Laitesukelluksen opettelu aloitetaan usein peruskurssilla, jonka jälkeen on mahdollista suorittaa monenlaisia lisäkursseja. Peruskurssi antaa valmiudet sukeltavat lukemattomissa kohteissa ympäri maailmaa ja sen suoritettuaan on sukeltajan hyvä lähteä kehittämään omaa sukellustuntemustaan muiden kehittyneimpien kurssien avulla. Erikoiskouluttamalla voi päästä, vaikka tekniikkasukeltajaksi.

Tekniikkasukellus on erittäin vaativaa, sillä siinä sukelletaan kohteissa, joista ei ole suoraa pääsyä takaisin pinnalle. Tällaisia kohteita voivat olla muun muassa erilaiset luolat, hylyt ja muut hankalat paikat veden alla. Siinä käytettävät varusteet poikkeavat myös normaalista sukelluksesta. Tekniikkasukellus on vaarallinen laji, mutta sitä tekevät sukeltajat voivat toimia tärkeässä osassa myös erilaisissa pelastustehtävissä.

Toimintaa ja jännitystä sukellukseen voi hakea vaikka sukelluskalastuksesta. Siinä sukeltaja liikkuu lähellä pintaa ja yrittää kalastaa harpulla kaloja. Yksi kalastusyritys kestää yleensä noin minuutin verran ja sen jälkeen sukeltaja nousee pintaan hetkeksi hengähtämään. Sukelluskuvaaminen on myös hieno laji, jossa pääsee kuvaamaan merenalaista elämää. Se vaatii melko hyvää kuntoa, jotta kuvaaminen sujuu pinnan alla sukelluksen yhteydessä.

Muita jännittäviä sukelluslajeja ovat muun muassa räpyläuinti, jossa snorkkelin ja räpylöiden avulla uidaan mahdollisimman nopeasti, uppopallo, joka on nopeatempoinen laji ja vaatii todella hyvää kuntoa, sekä vapaasukellus, mikä on sukellusta ilman minkäänlaisia hengityslaitteita. Sukellusta voi Suomessa harrastaa monessa eri paikassa ja usein kurssit järjestetään turvallisesti uimahallissa, mikä on helppo paikka saada ensituntumaa sukellukseen.