Historiallinen soutukilpailu käydään sääolosuhteista riippumatta – SLAM Suursaari Race

Historiallinen soutukilpailu käydään sääolosuhteista riippumatta

  • Etusivu
  • Historiallinen soutukilpailu käydään sääolosuhteista riippumatta

Historiallinen soutukilpailu käydään sääolosuhteista riippumatta

Kategoria: Blog

Yksi maailman kuuluisimmista soutukilpailuista on Cambridgen ja Oxfordin yliopistojen välinen vuosittainen mittelö, joka soudettiin ensimmäisen kerran vuonna 1829. Vuosittaiseksi kilpailu muuttui vuodesta 1856 lähtien. Kilpailu perinteisesti käydään Lontoon Thames-joen Länsi-Lontooseen sijoittuvalla pätkällä ja soutumatka on pituudeltaan hieman alle seitsemän kilometriä. Joukkueeseen kuuluu kahdeksan soutajaa ja perämies ja heidän tulee kaikkien olla yliopistojen opiskelijoita. Reitti alkaa Putneyn sillalta ja päättyy Mortlakeen. Vuoteen 2016 mennessä Cambridge on voittanut kilpailun 82 kertaa ja Oxford 79 kertaa. Joka vuosi joen rannalle kerääntyy yli 250 000 katsojaa. Katsojaennätys tehtiin vuonna 2009, jolloin 270 000 ihmistä seurasi kilpailua paikan päällä. Televisiosta kilpailua seuraa vielä 15 miljoonaa katsojaa lisää. Kaikista nopeimmin soutumatkasta on selviytynyt Cambridge, joka suoritti reitin 16 minuutissa ja 19 sekunnissa vuonna 1998. Kuuluisia soutajia riittää, mutta tunnetuimmat Oxford-Cambridge kilpailuihin osallistujat lienevät useita kertoja Olympiakullan voittanut Sir Matthew Pinset CBE, maailmanmestari ja Olympialaisten hopeamitalisti Cath Bishop ja näyttelijä Hugh Laurie.

Soututraditio sai alkunsa, kun vuonna 1829 Cambridgen John’s Collegen opiskelija Charles Merivale ja hänen Oxfordin Christ Churchissa opiskeleva ystävänsä Charles Wordsworth haastoivat toistensa koulut kilpailuun. Cambridge hävisi kilpailun selvästi. Seuraavan kerran kilpailu käytiin vuonna 1836 ja tuolloin otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön reitti, jolla kilpailu käydään tänäkin päivänä. Vuonna 1877 kilpailussa käytiin ensimmäinen tasapeli. Sää oli erittäin huono ja molemmat joukkueet tulivat maaliin ajalla 24 minuuttia ja kahdeksan sekuntia. Tuomarin arvio aiheutti skandaalin, sillä kilpailua tuomaroinut John Phelps oli yli 70-vuotias ja toisesta silmästään sokea. Tuolloin kilpailun päätöskohdassa ei ollut edes maaliviivaa merkitseviä tolppia, joten Phelpsin piti tehdä arvio silmämääräisesti. Seuraavan vuoden kilpailua varten nämä asennettiin.

Soutukilpailu on toisinaan jouduttu myös keskeyttämään. Vuonna 2001 airojen lavat kalahtelivat yhteen ja kilpailu päädyttiin aloittamaan alusta. Vuonna 2012 kilpailu jouduttiin ensimmäistä kertaa keskeyttämään veteen loikanneen mielenosoittajan takia. Joukkueet olivat ehtineet soutaa tasaväkisesti kahdeksan minuutin ajan ja kilpailu oli edennyt puoliväliin, mutta turvallisuussyistä kilpailun järjestäjät päättivät keskeyttää sen. Kilpailijat ohjattiin uudelleen Chiswickin sillalle ja kilpailu käynnistetiin uudelleen. Kilpailuin voittajaksi selviytyi tuolloin Cambridge ja voitto oli heille hyvinkin helppo, sillä uusintalähdön jälkeen Oxfordin joukkueen airo hajosi.  Soutukilpailujen historian aikana veneitä on myös uponnut. 31. maaliskuuta vuonna 1912 molemmat kilpailuveneet upposivat erittäin huonossa soutusäässä ja kovassa tuulessa ja kilpailu jouduttiin siirtämään seuraavalle päivälle. Cambridgen veneet ovat uponneet myös vuosina 1859 ja 1978, Oxfordin vene vuosina 1925 ja 1951.

Reitti kiemurtelee jokea pitkin muodostaen S-kirjaimen, edeten idästä länteen. Soutujoukkueiden johtajat heittävät kolikkoa siitä, kummalla puolella jokea joukkueet kilpailussa soutavat. Kolikonheiton voittaja saa päättää haluamansa puolen. Päätökseen vaikuttavat kyseisen päivän sääolosuhteet ja miten joen eri puolen muodostelmat voivat hyödyttää joukkuetta. Jos joukkue onnistuu saavuttamaan johtoaseman joka on enemmän kuin veneen mitta, he voivat ohjata veneensä toisen edelle tehden näin ohittamisen erittäin vaikeaksi. Tämän takia kilpailussa pyritään heti alussa soutamaan mahdollisimman nopeasti ja saavuttamaan johtoasema. Vain muutamissa kilpailuissa johtoasema on vaihtunut kesken kilpailun, mutta näin kävi vuosina 2003, 2007 ja 2010. Kilpailu käydään ylävirtaan. Kilpailun aikaan virtaus on kaikista kovimmillaan. Sääolosuhteet ovat usein sellaiset, että kansainväliset purjehduskilpailut perutaan, mutta soutukilpailut käydään silläkin uhalla, että veneet uppoavat. Soutukilpailu päättyy Mortlake Anglian & Alpha Boat Clubille ja voittajajoukkueelle ojennetaan pokaali. Tradition mukaisesti voittajajoukkue heittää perämiehensä Thames-jokeen juhliakseen menestystään.