Huippusuosittu sup-lautailu – SLAM Suursaari Race

Huippusuosittu sup-lautailu

  • Etusivu
  • Huippusuosittu sup-lautailu
Huippusuosittu sup-lautailu

Huippusuosittu sup-lautailu

Kategoria: Blog

Sup-lautailu on uudenlainen harrastus, jota on näkynyt myös Suomessa viimeisten vuosien aikana kasvavissa määrin. Mutta mikä on sup-lauta ja miten pääsen alkuun tässä liikunnallisessa harrastuksessa? Sup-lauta on surffilauden kaltainen lauta, jonka päällä tulee seistä ja meloa eteenpäin vedessä. Lautoja on tehty erilaisia, mutta aloittelijan on hyvä vuokrata peruslauta alkuun, jotta saa hieman käsitystä siitä, mistä tässä on kyse. Melominen onnistuu kuitenkin myös istuen tai polviltaan. Ennen kuin lähdet kokeilemaan sup-lautailua, kannattaa varmistaa, että sää on suotuisa siihen. Kova tuuli voi vaikeuttaa laudan ohjaamista ja liian kuumalla säällä melominen saattaa olla liian rankkaa. Paras asia sup-lautailussa on kuitenkin se, että voit yhdistää esimerkiksi kalastuksen tai joogaamisen sen kanssa. Jos taas pidät enemmän vain auringon ottamisesta, voit meloa pois rannasta ja ihastella kauniita maisemia laudalla makoillen.

Miten päästä alkuun?

Jos olet vasta aloittamassa sup-lautailua ja haluat valita helpon laudan, suosittelemme leveämpää mallia. Kun lauta on leveä, sen päällä on helmpompi seistä ja tasapainoa voi alkaa harjoittamaan. Sup-lautailu onkin erityisen hyvä harrastus parantamaan tasapainoa, ryhtiä ja niitä lihaksia, jotka tukevat näitä kahta. Kapea lauta on hyvä sitten, kun tekniikka on hallussa ja haluat päästä kulkemaan nopeammin. Lautoja voi löytää ilmatäytteisinä sekä kovina. Valinta kannattaa tehdä sen mukaan, kumpaa on helpompi kuljettaa mukana ja missä sitä käyttää. Laudan lisäksi tarvitset myös melan ja on tärkeää, että se on sopiva juuri sinulle. Melan tulee olla tarpeeksi pitkä, joten kannattaa käydä kokeilemassa erilaisia suoraan liikkeessä, jos siihen on mahdollisuus. Melonnassa on myös tärkeää käyttää oikeaa tekniikkaa, joten voimme suositella, että käyt ensin ohjaajan avustuksella kokeilemassa melontaa ensin. Näin saat heti kiinni oikeasta tavasta sup-lautailla.

Vaatteet, joita sup-lautailussa käytetään, voivat olla melkein minkälaiset tahansa. Ihonmyötäinen asu, jossa on mukava liikkua on erinomainen, mutta älä kuitenkaan unohda pelastusliivejä. Esimerkiksi kevyet melontaliivit ovat hyvä vaihtoehto ja varovaisuus kannattaa pitää mielessä. Yksi varovaisuuteen liittyvä seikka on laudassa oleva jalkaremmi, joka on hyvä pitää kiinnitettynä. Jos satut putoamaan kyydistä, remmi pitää huolen siitä, että lauta ei karkaa kauas.

Kun lähdet matkaan, kannattaa ensin joko istua laudan päällä tai asettua polvilleen. Jos vesi on liian matalaa, laudalta putoaminen voi aiheuttaa vakavankin tilanteen. Muista siis olla tietoinen, minkälaisessa paikassa melot ja minkälainen syvyys on. Muista myös, lautailu on helpointa niin, että aallot tulevat suoraan edestä sinua kohti. Riski kaatumiselle on suurempi, kun aallot tulevat sivulta tai kovan tuulen takia useammasta suunnasta.

Mitä kannattaa huomioida?

Mitä kannattaa huomioida?

Kuten muidenkin uusien asioiden kanssa, ensimmäinen kerta jännittää eniten. Sup-lautaillessa on kuitenkin tärkeää, että pysyt rauhallisena ja hallitset lautaa koko kehon avulla. Tasapaino on avainsanana, joten hengitä rauhallisesti sisään ja ulos ja tottutele laudan liikkeisiin. Etukäteen on vaikea tietää, miltä sup-lautailu oikeastaan tuntuu ja miten sitä ohjataan. Rytmiin pääsee kuitenkin nopeasti mukaan kunhan vain aloitat hitaasti ja mieluiten silloin, kun sää on suotuisa. Jos kaadut, ei sitäkään tarvitse pelätä. Lämpimänä kesäpäivänä uiminen on myös mukavaa ja sitten voit hypätä takaisin laudan kyytiin ja yrittää uudelleen. Jos pidät jalkoja liian suorina ja jäykkinä, vaikeutuu melonta huomattavasti. Tästä syystä on siis tärkeä kiinnittää asentoon huomiota ja pitää koko keho mahdollisimman rentona. Meloessa sinulla tulee olla hyvä ryhti ja liikkeen tulee olla hallittu. Kun valmistaudut sup-lautailuun mahdollisimman hyvin, uusi harrastus lähtee varmasti hyvin käyntiin.