Maailman vaativin purjehduskilpailu on jälleen käynnissä – SLAM Suursaari Race

Maailman vaativin purjehduskilpailu on jälleen käynnissä

  • Etusivu
  • Maailman vaativin purjehduskilpailu on jälleen käynnissä

Maailman vaativin purjehduskilpailu on jälleen käynnissä

Kategoria: Blog

Vendée Globea pidetään yleisesti maailman vaativimpana purjehduskilpailuna. Se on ilman pysähdyksiä käytävä yksinpurjehduskilpailu, jossa osallistujat purjehtivat maailman ympäri erittäin nopeilla IMOCA 60 -yksirunkoveneillä. Kilpailijoiden täytyy selvitä urakasta yksin, eivätkä he saa vastaanottaa apua ulkopuolisilta. Tämä koskee kaikkea matkaan liittyvää, kuten veneen vaatimia korjauksia, teknisiä ongelmia ja mastoon kiipeämistä. Haastavuutta lisäävät sääolosuhteet, jotka vaihtelevat matkan aikana merkittävästi. Kilpailijat joutuvat selviytymään niin päiväntasaajan paahtavista helteistä kuin Eteläisen valtameren lumimyrskyistäkin. Kilpailu on historiansa aikana vaatinut kolme kuolonuhria ja useita kilpailijoita on pelastettu viime hetkillä veneiden kaaduttua. Kyseessä on siis todellinen extreme-laji, joka asettaa kilpailijat  koetukselle monella eri tavalla. Kilpailun järjestäjät kuvailevatkin Vendée Globea purjehtijoiden Everestiksi. Tosiasiassa Everest on helpompi valloittaa kuin Vendée Globe purjehtia, jopa avaruuslennot ovat tilastojen valossa turvallisempia. Avaruudessa on käynyt yli 450 ihmistä ja heistä on menehtynyt matkan aikana 18. Vain 60 ihmistä maailmassa on purjehtinut yksin maailman ympäri ilman pysähdyksiä. Tämän vuoden Vendée Globe alkoi sunnuntaina 6. marraskuuta. Nuorin osallistuja on 23-vuotias sveitsiläinen Alan Roura ja vanhin 66-vuotias amerikkalainen purjehtija Rich Wilson.

Kilpailun ideoijana toimi ranskalainen Philippe Jeantot, joka oli itse voittanut kaksi kertaa BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailun. Tähän kilpailuun sisältyivät kuitenkin välipysähdykset määrätyissä satamissa. Ensimmäinen Vendée Globe järjestettiin marraskuussa 1989 ja siihen otti osaa 13 purjehtijaa. Heistä vain seitsemän pääsi maaliin asti. Kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi. Sen on voittanut kahdesti ainoastaan Michel Desjoyeaux. Reittiennätystä pitää hallussaan Francois Gabart, joka suoritti reitin 78 päivässä. Osanottajista suuri osa on ranskalaisia, mutta mukaan mahtuu vuosittain myös esimerkiksi britti-, jenkki- ja sveitsiläispurjehtijoita. Voittajat ovat kuitenkin tähän mennessä olleet kaikki ranskalaisia. Kilpailu on saanut paljon huomiota mediassa, etenkin vaarallisuutensa ja haastavuutensa takia ja sillä on myös runsaasti sponsoreita. Heitä tarvitaan, sillä yksi purjehdus maksaa helposti yli 300 000 euroa.

Vendée Globe -kilpailun reitti alkaa ja loppuu Ranskasta, Les Sables-d´Olonnesta. Sieltä reitti jatkuu Atlantin valtamerelle kohti Hyväntoivonniemeä ja kiertää sitten Antarktiksen myötäpäivään, palaten tämän jälkeen alkupisteeseen. Yleensä kilpailu kestää helmikuulle ja tällä aikataululla kilpailijat ovat Eteläisellä jäämerellä kesäaikaan. Kilpailijat saavat ankkuroida veneensä kilpailun aikana, mutta eivät saa olla lähellä toista venettä. Ulkopuolelta ei saa myöskään vastaanottaa sää- tai reittitiedotteita. Poikkeuksena sääntöön on tilanne, jossa kilpailija kohtaa ongelmia jo kilpailun ensimmäisinä päivinä. Tällöin kilpailija saa palata lähtösatamaan, hoitaa ongelmat ja aloittaa kilpailun uudelleen. Tämä mahdollisuus on olemassa vain kilpailun kymmenenä ensimmäisenä päivänä. Ennen kilpailua osallistujien tulee suorittaa kursseja sekä lääkinnästä että selviytymisestä rankoissa olosuhteissa. Lisäksi heidän tulee todistaa, että he ovat suorittaneet valtameret ylittävän soolopurjehduksen jo ennen kilpailuun osallistumista ja tämä tulee tehäd samanlaisella veneellä kuin kilpailuun osallistutaan. Kilpailun reitin ja muodon vuoksi osallistujat ovat paljon tavallista kauempana kaikenlaisesta hätäavusta. Merkittävä osa kilpailijoista jättääkin kilpailun kesken erilaisten ongelmien takia. Fyysisen kunnon ja purjehdustaitojen lisäksi kilpailussa testataan myös henkistä kestävyyttä. Kilpailijat ovat täysin yksin vaativissa oloissa noin kolmen kuukauden ajan ja tuona aikana he voivat yleensä nukkua vain pienissä pätkissä, erityisesti sääolosuhteiden ollessa hankalat. Ruokailut hoidetaan mukaan pakatulla, säilötyllä ruoalla joka 95 päiväksi laskettuna painaa noin 110 kiloa. Ruokavalioon kuuluvat hiilihydraattipirtelöt ja kuivatut ruoat, luksuksena toisinaan keitetty kananmuna. Väsymys aiheuttaa hallusinaatioita. Kilpailun pääpalkinto on 490 000 euroa, mutta osallistujille on suuri voitto jo ylipäänsä päästä maaliin.