Melomalla pääsee lähelle luontoa – SLAM Suursaari Race

Melomalla pääsee lähelle luontoa

  • Etusivu
  • Melomalla pääsee lähelle luontoa

Melomalla pääsee lähelle luontoa

Kategoria: Blog

Vesille päästäkseen ja maisemien ihailua varten ei tarvitse aina hypätä veneeseen. Melominen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan harrastuksena ja aloittamaan pääsee ilman sen kummempaa satsausta. Alkeiskursseja järjestetään viikoittain kesäaikaan ja kajakkeja voi vuokrata ainakin suurimmissa kaupungeissa useista pisteistä. Melonta voi olla harrastajalleen juuri sitä, mitä siitä itse tekee – huvittelua hellepäivänä, rentouttavaa liikuntaa kauniiden maisemien lipuessa ohi, monipuolista kuntoilua tai todellista kilpaurheilua. Melonnassa riittää haasteita niitä kaipaaville, yhdessäolo niin halutessa ja upeita luontoelämyksiä jotka vain veneilemällä jäisivät kokematta. Vesi elementtinä rauhoittaa ja on oleellinen osa myös melomisen taikaa, sekä keho että mieli saavat tarvitsemaansa aktivointia. Monipuolinen harrastus sopii lähes kaikille.

Kaikkien meloen liikkuvien veneiden yleisnimitys on kanootti. Kanootit voidaan jaotella avokanootteihin joissa istutaan penkillä, tai istuinaukkoisiin kannellisiin kajakkeihin. Avokanooteissa ja kajakeissa käytetään hieman erilaisia meloja. Kajakin varusteisiin kuuluu kaksilapainen mela jota käytetään yksin kun taas avokanoottia melotaan kaksi ja käytössä ovat yksilapaiset melat. Mahdollista on myös kokeilla ns. hybridimalleja, joka yhdistää avokanootin ja kajakin parhaat puolet. Alun perin kanootteja käyttivät kulkuneuvoinaan Pohjois-Amerikan intiaanit liikkuessaan joki- ja järviseuduilla. Tuon ajan kanootit oli valmistettu puusta ja tuohesta ja ne olivat käytössä kun piti taittaa pidempi matka tai suunnata kalastus- ja metsästysretkille. Kajakit puolestaan ovat peruja eskimoilta, jotka käyttivät kajakkeja kulkuvälineinään suunnatessaan avomerelle pyyntiretkille. Kajakki sopi haastaviin olosuhteisiin kanoottia paremmin. Eskimoiden kajakit valmistettiin rakentamalla puukehikko ja pingottamalla sen ympärille hylkeennahka.

Nykykäytössä avokanootit sopivat retkeilyyn helpommissa oloissa, sillä niihin on mukava pakata tarvittavat retkeilytarvikkeet ja niihin mahtuu enemmän tavaraa kuin kajakkeihin. Tuulisissa olosuhteissa avomerellä tai järvien aallokoissa kajakki toimii kuitenkin kanoottia paremmin. Suomessa riittää melomiseen sopivia järviä ja monipuolisista vesistöistä löytyy paikkoja rauhalliseen retkeilyyn tai haastavampaan harrastamiseen. Melontakausi jatkuu yleensä varhaisesta keväästä myöhään syksyyn, mikäli vedet pysyvät sulina. Merelläkin pääsee melomaan joko matalan rannikon tuntumassa tai avomerellä. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat melomisen kaikissa järvissä. Suomessa on myös seitsemän kansallispuistoa, joiden avulla suojellaan monipuolista saaristoluontoa. Merialueilla sijaitsevat kansallispuistot ovat Itäisen Suomenlahden, Tammisaaren saariston, Saaristomeren ja Perämeren kansallispuistot. Järvialueiden kansallispuistot ovat Linnasaaren, Koloveden ja Päijänteen kansallispuistot.

Jos melonta on uusi harrastus tai edellisestä kerrasta on kulunut paljon aikaa, kannattaa melonnan pariin suunnata alkeiskurssin kautta. Kurssilla käydään läpi melontatekniikkaa ja tutustutaan välineisiin. Kurssin kautta omaksuu heti oikeat tavat ja käytännöt ja pääsee halutessaan mukaan seuran toimintaan. Melontatekniikan opettelussa kiinnitetään huomiota koko vartalon käyttöön, sillä aloittelija turvautuu yleensä liikaa käsivoimiin ja väsyttää turhaan itseään. Kurssilla kokeillaan valvotuissa olosuhteissa haastavista tilanteista selviytymistä, kuten kanoottiin astumista laiturilta tai rannasta tai kaatuneesta kanootista pelastautumista.

Mitä melontaan sitten tarvitaan? Kulkuväline tietysti, eli avokanootti tai kajakki. Alkeiskursseilla välineenä on yleensä kajakki. Melontaliivit tarvitaan ja niiden tulee olla melojalle sopivat. Kiikkerä kanootti kaatuu helposti aloittelijan alla. Kerrospukeutuminen on valttia myös melonnassa, sillä sää voi muuttua nopeasti merialueilla ja taukojen aikana voi paleltaa, vaikka muuten olisikin lämmin. Helteellä meloja voi pärjätä shortseilla ja t-paidalla, mutta mukaan kannattaa aina pakata tuulelta ja vedeltä suojaavia vaatteita, kuten kevyt kuoritakki. Rantautumista helpottavat helposti jalkaan vedettävät ohutpohjaiset tossut tai kengät. Vaatteiden lisäksi melojaa suojaa aukkopeite, joka kiristetään istuinaukon päälle ja estää veden pääsyn kajakkiin. Lyhyillekin retkille tarvitaan mukaan auringolta suojaava päähine, vettä  ja aurinkorasvaa. Kännykkä kannattaa pitää mukana hätätilanteita varten ja pakata vedenpitävään pussiin, samalla voi ottaa kuvia ohi lipuvista maisemista.