Meretniemen perhe myi omaisuutensa ja purjehtii nyt maailman ympäri – SLAM Suursaari Race

Meretniemen perhe myi omaisuutensa ja purjehtii nyt maailman ympäri

  • Etusivu
  • Meretniemen perhe myi omaisuutensa ja purjehtii nyt maailman ympäri

Meretniemen perhe myi omaisuutensa ja purjehtii nyt maailman ympäri

Kategoria: Blog

Kesäkuussa 2016 Kirkkonummella aiemmin asunut, kolmilapsinen Meretniemen perhe aloitti kuuden vuoden purjehduksensa maailman ympäri. Purjehduksen aikana he aikovat seilata kaikilla maailman valtamerillä, vierailla kuudella eri mantereella ja 75 maassa. Miehistönä toimivat perheen vanhemmat Riikka ja Tuomo sekä heidän kolme lastaan Aarre, 6, Kerttu, 3 ja Martta, 1. Purjehduksen teki taloudellisesti mahdolliseksi se, että Meretniemet myivät käytännössä kaiken omaisuutensa, mukaan lukien talon Kirkkonummella ja perheen autot. Meretniemet vakuuttavat, että tuleva matka ei pelota vaan kuuden vuoden seikkailuun suunnataan innokkain mielin.

Tuomo Meretniemi on toiminut aiemmin Aurinkomatkojen toimitusjohtajana ja kertoo haaveilleensa maailmanympäripurjehduksesta teini-iästä lähtien. Hän kertoo nyt meneillään olevan matkan olevan kuitenkin koko perheen yhteinen unelma ja sen myötä päätös lähtemisestä oli helppo. Tuomo Meretniemi kertoo, että matkaa alettiin todenteolla suunnitella viisi vuotta sitten ja lopullinen päätös lähdöstä tehtiin kesällä 2015. Tuomo Meretniemi on harrastanut sekä matkapurjehdusta että kilpapurjehdusta sekä toiminut purjeneulojana ja purjehduksen opettajana. Riikka Meretniemelläkin on vankka kokemus purjehduksesta, sillä hän purjehtinut Itämerellä yli 20 vuoden ajan. Perheen lapset ovatkin saaneet tottua purjehtimiseen lähes syntymästä saakka.

Perhe purjehtii pääosin keskenään, mutta pitkillä avomeriosuuksille seuraksi ja avuksi tulee tuttavia ja sukulaisia. Vaikka idea purjehduksesta sai alkunsa perheen yhteisestä unelmasta, on sillä lisäksi muitakin tavoitteita. Purjehduksen ympärille on rakentunut Sail for Good -nimeä kantava projekti, jonka avulla pyritään kehittämään yksillöllinen, digitaalinen oppimisympäristö sellaisille alueille, joilla lapset eivät pääse osallistumaan normaaliin koulunkäyntiin. Menetelmästä halutaan helposti käyttöön otettava ja kustannustehokas, jotta se toimisi missä päin maailmaa tahansa. Meretniemen lapset käyvät koulunsa matkan aikana veneestä käsin ja oppimisessa pyritään hyödyntämään teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Samalla lapset pääsevät ensimmäisten joukossa kokeilemaan uudenlaisia digitaalisten välineiden mahdollistamia opetusmenetelmiä. Tuomo Meretniemi muistuttaa, että lasten oppiminen on yksilöllistä ja välineiden täytyy soveltua aina kunkin lapsen käyttöön. Riikka Meretniemi toteaa, että aidosti käytännönläheinen oppiminen on samalla hauskaa ja motivoivaa, ja apuna voi käyttää mm. digitaalisista peleistä tuttuja palkitsemismenetelmiä. Tuomo Meretniemi kertoo, että alusta asti oli selvää, että purjehduksen avulla haluttiin teidän hyvää myös matkan varrella oleville maille ja maiden lapsille.

Meretniemen perheen veneenä toimii s/y Panacea ja samalla se on tietenkin perheen koti kuuden vuoden ajan. Vene on rakennettu Suomessa vuonna 1982 ja se on pituudeltaan 17,5 metriä. Veneessä on kolme hyttiä, kaksi vessaa, oleskelutila ja keittiö. Asuinpinta-ala on yhteensä 35 neliömetriä. Venettä on kunnostettu nimenomaan pitkää matkaa silmällä pitäen. Matkareitti alkaa Turkista, kulkee Välimereltä Brasiliaan, poiketen Cap Verden kautta. Brasiliasta jatketaan Etelä-Amerikan ympäri, ihastellaan Chilen vuonoja ja jäätiköitä, ja päädytään Tyynelle valtamerelle. Meretniemet vierailevat eteläisen Tyynen valtameren saarilla, Fijillä, Tongalla, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ja jatkavat matkaansa kohti Kaakkois-Aasiaa, matkaten Solomonsaarten ja Papua Uuden Guinean kautta. Sri Lankan kautta he purjehtivat tiensä Intian valtamerelle ja vierailevat Malediiveilla, Seychelleilla ja Madagaskarilla. Sitten kierretään Hyväntoivonniemi ja suunnataan Atlantille. Sitten ovat vuorossa Amazonasin ja Karibian saarirykelmät. Matka jatkuu Yhdysvaltojen itärannikon ja Kanadan kautta Iso-Britanniaa kohti ja sieltä päädytään kotoiselle Itämerelle. Tuomo Meretniemi kertoo, että reitin suunnittelussa on pohdittu maisemien lisäksi merivirtoja ja vallitsevia myötätuulia. Myös turvallisuutta on miettty suunnittelussa tarkoin ja perhe pyrkii välttämään alueet joilla esiintyy hurrikaaneja, voimakkaita monsuunisateita tai merirosvousta. Meretniemet raportoivat matkan edistymisestä sekä Facebookissa että Sail For Good -projektin kotisivulla.