Purjelautailussa yhdistyvät surffauksen ja purjehtimisen parhaat puolet – SLAM Suursaari Race

Purjelautailussa yhdistyvät surffauksen ja purjehtimisen parhaat puolet

  • Etusivu
  • Purjelautailussa yhdistyvät surffauksen ja purjehtimisen parhaat puolet

Purjelautailussa yhdistyvät surffauksen ja purjehtimisen parhaat puolet

Kategoria: Blog

Purjelautailu on hybridilaji, jossa yhdistyvät surffaus ja purjehdus. Tuulen voima otetaan käyttöön laudassa oleva purjeen avulla ja tavallaan kyseessä on yhden hengen seisaaltaan ohjattava purjevene. Laji sopii monenlaisille harrastajille, mutta harrastamiseen tarvitaan ainakin hyvä uimataito, positiivinen asenne ja runsaasti kärsivällisyyttä. Purjelautailu on todella monipuolinen laji, joka kehittää kropan jokaista lihasta. Harrastaminen kehittää lihasmuistoa ja parantaa tasapainoa, kuitenkin niin hauskoissa olosuhteissa ettei homma tunnu työltä lainkaan. Purjelautailua voivat harrastaa kaiken ikäiset ja kokoiset. Tasonkin voi valita oman kiinnostuksen mukaan, sillä purjelautailu sopii sekä mukavaksi kesäharrastukseksi että kansainvälisille areenoille tähtäävän lajiksi. Toki kilpailevaan haluavien tulee treenata erittäin tavoitteellisesti ympäri vuoden. Miten tahansa purjelautailua harrastaakin, tärkeintä on aina oman kehon kuunteleminen ja hetkestä nauttiminen. Purjelautailuun tarvitaan lauta, purje ja märkäpuku. Näillä pääsee alkuun, mutta tason kehittyessä lisävarusteiksi hankitaan trapetsi ja trapetsinarut. Eri purjelautailuluokissa on käytössä erilaiset ja erikokoiset välineet. Laudan painoon vaikuttaa suoraan sen pituus ja leveys. Painavimmillaan lauta voi painaa 18 kg, mutta pienemmät ja sitä myöten kevyemmät laudat painavat vain 8kg. Purjeiden kohdalla pätee sama logiikka ja purjeen suuruudesta riippuen se painaa 10-15 kg.

Purjelautailuluokat voidaan jakaa 3 eri luokkaan:

  1. Myötä- ja vastatuuli Rataluokat: Raceboard, Formula, RS:X Olympialuokka

Näissä luokissa on käytössä suuret purjeet ja laudat ja kilpailuradat muistuttavat toisiaan.

Raceboard ja RS:X luokissa miehet käyttävät max. 9,5 m2 purjeita ja naiset ja nuoret max. 8,5 m2 suuruisia purjeita. Purjeiden paino on välillä 10-15 kg ja laudat painavat n. 16-18 kg. Formulaluokassa purjeiden suurin sallittu koko on 12,5 m2 ja laudan paino n. 10 kg. Yksi lähtö kestää kilpailussa tavallisesti 20-45 minuuttia ja kiertää radalla olevaa neljää poijua siinä järjestyksessä, kuin kilpailun järjestäjät määräävät.

Raceboard ja RS:X välineet sopivat harrastamiseen kelistä riippumatta. Formula-luokassa tarvitaan enemmän tuulta. Parhaimmillaan liikkumisnopeus on jopa 50 km/h.

  1. ”Sprintti” Myötä- ja sivutuuli Rataluokka: Slalom

Slalom luokassa tavoitteena on nopein mahdollinen vauhti ja vauhdissa tehdään näyttäviä myötätuulikäännöksiä, joita kutsutaan jiipeiksi. Kilpailujen lähdöt ovat sprinttejä ja kestävät tavallisesti 5-10 minuuttia, normaalisti kiertäen neljää poijua tai kahdeksikon muotoista rataa. Laudat ovat pieniä ja painavat max 8 kg, purjeet voivat olla max. 10 m2. Slalomin harrastamiseen vaaditaan aina”plaanattavat” olosuhteet eli tuulta täytyy olla vähintään 5-8 m/s, jotta vauhti saadaan pidettyä yllä koko ajan. Parhaimmillaan nopeus voi olla yli 60 km/h.

  1. Extreme luokat: Freestyle, Wave ja Nopeuskilpailut

Extreme-luokissa tehdään erilaisia temppuja ja hyppyjä käyttäen hyväksi mahdollisimman pieniä purjelautailuvälineitä. Purjeet ovat 4-6 m2 ja laudat ovat erittäin lyhyitä ja kapeita ja kevyitä. Nopeusluokan maailmanennätys on 98,65 km/h.

Purjelautailuun kannattaa tutustua alkeiskurssilla, jossa neuvotaan oikeat välineet ja otteet. Rauhallinen opettelu ehkäisee onnettomuuksia ja opit alusta asti oikean tekniikan ja käsitteet. Kurssien järjestäjät tarjoavat välineet, joten aloittaminen ei ole vielä suuri investointi. Alkeiskurssilla keskitytään tasapainon harjoitteluun ja keskivartalon voiman kehittämiseen. Samallla opetellaan purjehtimisen perusteet ja välineiden hallinta. Vasta tämän jälkeen siirrytään haluttuun purjelautaluokkaan. Lihasmuistin kehittäminen on tärkeää, sillä vedessä tilanteet vaihtuvat nopeasti tuulen ja aaltojen myötä ja reagointiin on toisinaan vain vähän aikaa. Laji onkin tavallaan hyvin meditatiivista, sillä siinä on yksinkertaisesti pakko keskittyä hetkeen eikä päässä ehdi tai voi pyöriä mitään muita ajatuksia – muuten löydät itsesi takuuvarmasti uimasta.