Suppailu on hauska kesälaji, joka sopii jokaiselle – SLAM Suursaari Race

Suppailu on hauska kesälaji, joka sopii jokaiselle

  • Etusivu
  • Suppailu on hauska kesälaji, joka sopii jokaiselle

Suppailu on hauska kesälaji, joka sopii jokaiselle

Kategoria: Blog

Suppailu on ollut jo useamman kesän trendilaji, eikä suosio näytä hiipumisen merkkejä. Jos et ole vielä kokeillut sitä ja kaipaat hauskaa kesätekemistä, laita vinkit korvan taakse. Suppailu sopii rauhallisempaankin menoon, joten vaikka surffaus tuntuisi liian rajulta heittelyltä, kannattaa tälle lajille antaa mahdollisuus. Stand Up Paddling eli suppailu on kehitetty Hawaijilla ja se on surffauksen kantamuoto. SUP-lauta muistuttaakin ulkonäöltään surffilautaa. Sitä melotaan seisten pitkän melan avulla. SUP-lautoja löytyy moneen eri tarkoitukseen aina kilpa- ja freeride-laudoista pumpattaviin peruslautoihin. Yleisimpiä, helppokäyttöisimpiä ja monipuolisimpia ovat ns. all-round-laudat. Nämä menopelit soveltuvat mainiosti kevyeen melontaan ja maisemien katseluun ja niitä voivat käyttää kaiken ikäiset ja kaiken kokoiset. Näennäisestä keveydestään huolimatta suppailu on myös tehokasta kuntoharjoittelua ja se auttaa erityisesti parantamaan vatsan ja selän lihaksia. Suppailla voi niin meri-, järvi- kuin jokiolosuhteissakin. Laudalla on helppo lähteä liikkeelle lähes minkälaisesta rannasta tahansa ja melomisen hiljaisuudessa on mukava ihailla joko luontoa ympärillä tai miksei vaikka ohi lipuvaa kaupunkimaisemaakin. Laudalla seisten näkyvyys on parempi kuin kajakilla tai kanootilla melottaessa.

Nopeasti alkuun

Suppailussa pääsee helposti alkuun, sillä laudalla on suhteellisen helppo tasapainoilla, kunhan ensin löytää oikean seisomakohdan ja asennon. Ensikertalaiset ovatkin usein iloisesti yllättyneitä siitä, kuinka vakaalta lauta tuntuu. Lautojen välillä on toki erojakin. SUP-lautaa melotaan siten, että meloja seisoo keskellä lautaa, jalat hartioiden levyisessä asennossa ja varpaat osoittavat eteenpäin. Melontatekniikka saattaa tuntua tutulta maastohiihtoa harrastaneille, sillä myös meloessa liike lähtee vatsalihaksista, mutta koko kroppa saa samalla treeniä. Aloittelijan kannattaa kokeilla suppaamista aluksi tyynellä säällä, sillä aallot tuovat hommaan omat haasteensa. Lautaan kannattaa myös kiinnittää ns. karkunaru, joka tulee kiinni melojan jalkaan. Tällöin lauta ei pääse karkuun, vaikka meloja kellahtaisikin veteen. Kokeneemmat suppailijat saattavat kaivata jo lisähaastetta ja tällöin voikin suunnata voimakkaammin virtaaville vesille.

Valitse oikeat varusteet

SUP-lautoja on sekä kovina että ilmatäytteisinä versioina. Ilmatäytteisen laudan hyvä puoli on se, että se on helpompi kuljettaa mukana vaikka kauemmaskin. SUP-lauta voikin olla kiva lisä esimerkiksi luonnonpuistoon suuntautuvalle lomamatkalle. SUP-laudat valmistetaan samoista materiaaleista kuin surffi- tai purjelaudatkin. Materiaaleina käytetään esimerkiksi lasi- ja hiilikuitua, puuta ja pvc:tä. Materiaali vaikuttaa laudan tuntumaan ja nopeuteen. Mitä enemmän laudassa on käytetty hiilikuitua, sitä kevyempi ja nopeampi se on. Erityisesti kilpalaudoissa suositaan tämän takia hiilikuitua. Hiilikuitulauta kuitenkin särkyy helposti. Myös meloja valmistetaan niin muovista, hiilikuidusta kuin puustakin. Meloissa toimii sama periaate kuin laudoissakin eli mitä kevyempi mela on, sitä paremmin se kulkee. Valmistajia sekä laudoille että meloille löytyy useita.

Kesähelteillä on ihanaa suppailla uima-puvussa ja kastaa varpaat veteen, mutta viileämmällä illalla märkäpuku ja neopreenitossut auttavat pysymään lämpimänä. Päälle voi vetää myös tuulenpitäviä vaatteita. SUP-lauta kelluu ja toimii siten itsessään pelastusvälineenä, mutta erityisesti lasten kannattaa pukea lisäksi päälleen kelluntaliivit. Samoin kun muussakin melomisessa, myötätuuleen liikkuminen on kevyttä, mutta vastatuuleen melominen voi olla yllättävän raskasta. Reitti kannattaa siis suunnitella voimien mukaan ja ottaen huomioon tuulet ja virtaukset. Laudalla tulee väistää myös veneitä ja kiviä.

Koko perhe laudalle!

Maailmalla suppailu on jo ohittanut suosiossa purjelautailun. SUP-kilpailuja järjestetään erilaisissa olosuhteissa, kun aallokossa, maraton-melontana tai slalom-radoilla. Suppailu on siitä mukava harrastus, että sitä voi tehdä todella erilaisissa olosuhteissa, eikä tarvitse odottaa tiettyä tuulta tai säätä. SUP-lauta sopiikin urheilu- tai kilpavälineeksi, aktiiviselle luontoharrastajalle, kaveriporukan yhteiseksi tekemiseksi tai vaikka koko perheen kesähuviksi.