Surffaamisen opettelu ja sen haasteet – SLAM Suursaari Race

Surffaamisen opettelu ja sen haasteet

  • Etusivu
  • Surffaamisen opettelu ja sen haasteet

Surffaamisen opettelu ja sen haasteet

Kategoria: Blog

Surffaus on upea ja aurinkoinen laji, jonka harrastamisesta moni haaveilee. Se on hyvin erilainen laji muihin verrattuna ja ehkä se on syynä siihen, että se kiehtoo niin monia. Vesilaji, joka vaatii olosuhteilta aaltoja, voi olla haastava harrastus täällä Pohjolassa, mutta jos halua riittää, voi suomalainenkin lähteä harrastamaan surffausta eli lainelautailua. Kuka voi lähteä opettelemaan tätä surffausta, miten se tapahtuu ja mitä haasteita surffaaja kohtaa harrastuksensa parissa? Vastaamme näihin kysymyksiin.

Suomalainen ja surffaus

Surffaamisen voi aloittaa kuka tahansa, jonka peruskunto mahdollistaa laudalla seisomisen. Harrastus kehittää kuntoa, tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Kuulostaa hyvältä, mutta missä suomalainen sitten voi harrastaa? Tämä on kysymys, johon suuri osa surffauksesta haaveileva kompastuu. Suomessa surffausta voi kokeilla niinkutsutuissa sisäurheilukeskuksissa. Niissä sisälle on rakennettu vesiallas, jossa on oikeita aaltoja simuloivia aaltoja. Surffari pääsee surffaamaan näiden aaltojen päällä. Tämä on oiva tapa kokeilla lajia silloin, kun muuta kokemusta lajista ei ole, mutta kiinnostusta kuitenkin on.

Suomesta ei löydy surffaamiseen soveltuvia aaltoja. Alan harrastajat käyvätkin surffaamassa ulkomailla. Surffauskursseja löytyy runsaasti eri maista, joten sellaisen löytäminen ei ole vaikeaa. Opettajana toimii yleensä ammattilaissurffarit, jotka tietävät, mitä tekevät. He neuvovat ammattimaisesti ja ystävällisesti, kuinka päästä lajissa alkuun. Aiempaa kokemusta ei vaadita. Jos et halua matkustaa tuntikausien lentomatkan päähän päästäksesi surffaamaan, löytyy jo esimerkiksi Iso-Britanniasta loistavia surffipaikkoja. Vesi on toki kylmempää kuin Miamin upeilla aurinkorannoilla, mutta sieltä saa silti varmasti upean surffikokemuksen.

Kylmä vesi

Kylmä vesi

Mitä muita haasteita surffaamisessa voi tulla eteen Suomen sopimattomien vesien lisäksi? Haasteet voivat olla esimerkiksi olosuhteisiin liittyviä. Surffauksessa kylmä vesi voi olla yksi haasteista. Tähän on kuitenkin ratkaisu, sillä markkinoilla on lämmittäviä märkäpukuja, jotka pitävät surffarin lämpimänä kylmissäkin vesissä. Talvikäyttöön tarkoitetut puvut ovat jopa 5 millimetriä paksuja, joten eristystä riittää. Kylmyydestä ei siis ole tarpeen stressata. Päinvastoin, sinulle voi tulla jopa kuuma.

Tasapainoilua, tasapainoilua

Surffaamisessa olennaista on tietenkin laudalla pysyminen. Tämä on jälleen asia, josta ei kannata stressata, sillä suurin osa opettelee lajia ensin pari päivää eikä vieläkään pysy laudalla pystyssä. Laji vaatii siis paljon kärsivällisyyttä. Onneksi laji on niin hauska, että pystyssä pysymistä halutaan yleensä kokeilla yhä uudelleen ja uudelleen, kerta toisensa jälkeen. Tasapaino alkaa pikkuhiljaa kehittymään ja tekniikka tulee haltuun pikkuhiljaa. Hyvän opettajan kanssa turvallinen tekniikka tulee tutuksi ja aloitteleva surffari voi mahdollisesti jatkaa lajin parissa itsenäisesti.

Aallot ja tasapainoilu eivät suinkaan ole ainoita haasteita, jotka vaikuttavat surffausmahdollisuuksiin. Surffipaikalla täytyy nimittäin tuulla! Euroopan suosituimmilla surffipaikoilla tuulee lähes aina, joten jos matkakohde vain on oikea, on sopiva tuulikin todennäköistä. Joskus tuuli voi kuitenkin yltyä liian kovaksi, jolloin ranta saatetaan sulkea liian voimakkaan ja vaarallisen tuulen vuoksi. Sääolosuhteet ovat yksi niistä asioista, joihin ihminen ei voi vaikuttaa ja surffaamaan voi lähteä vain silloin, kun tuuli ja aallot ovat siihen sopivia.

Jos laji kiinnostaa harrastuksena, voi ensimmäisen laudan ostaminen olla haasteellista. Välinemyyjät kuitenkin auttavat mielellään ja antavat yksilöllistä apua välineiden ostoon. Sinun ei siis tarvitse lähteä ostamaan lautaa sokkona, toivoen sen olevan sopiva. Surffikursseilla käytetään usein pehmustettua lautaa, jotta aloitteleva surffari ei satuttaisi itseään kaatuessaan laudan päälle. Tämä on hyvä varotoimenpide, sillä kaikki kaatuvat varmasti, varsinkin aloitellessaan lajin parissa. Ei muuta kuin surffikurssia etsimään ja menoksi.