Urheilusukellus Yhdysvalloissa – SLAM Suursaari Race

Urheilusukellus Yhdysvalloissa

  • Etusivu
  • Urheilusukellus Yhdysvalloissa
Urheilusukellus Yhdysvalloissa

Urheilusukellus Yhdysvalloissa

Kategoria: Blog

Vedenalainen maailma on kiehtova, jännittävä ja värikäs. Ei siis ihme, että monet ihmiset harrastavat sukeltamista eri muodoissaan, laitteilla tai ilman.  Urheilusukelluksesta puhuttaessa puhutaan sukelluslaitteiden kanssa tapahtuvasta veden alla liikkumisesta, teemana vaikkapa hylyllä käynti tai suunnistus. Toisaalta jo pelkästään vedenalaisten maisemien ja kalojen tarkkaileminen on varmasti mieleenpainuva kokemus. Urheilusukellukseen on olemassa erilaisia koulutusjärjestelmiä, ja harrastuksena se alkaakin siitä, että otetaan yhteyttä sukellusseuraan tai sukellusliikkeeseen. Kun sitten kouluttaudutaan, on jossain vaiheessa kädessä esimerkiksi P1-kortti, joka oikeuttaa sukeltamaan 15 metrin syvyyteen, tai jatkokurssin P2-kortti, jonka jälkeen maksimisukellussyvyys on 30 metriä. Yleensä tämä onkin riittävä normaalille harrastussukellukselle. Entäpä missä sitten sukeltaa? Jos Suomen vedet on jo koluttu läpi, saattaa olla aika kääntää katse muualle; ympäri maailmaa löytyy toinen toistaan upeampia vesiä sukeltamista varten. Seuraavaksi vilkaisemme hieman, minkälaisia paikkoja Yhdysvalloissa on urheilusukeltamista ajatellen.

Läntinen USA

Yhdysvallat on valtava maa laajuudeltaan, eikä ihme, että sieltä löytyykin niin hienoja sukelluskohteita, että niissä halutaan käydä sukeltamassa aina vain uudelleen ja uudelleen. Rannikkoa riittää sekä lännessä että idässä – ja yllättäen aika pohjoisessakin. Nimittäin Alaskan osavaltiosta löytyy eräs upea urheilusukelluskohde; Jellyfish Dive Baranof Islandilla. Tämä saari sijaitsee aivan kaakkoisessa Alaskassa, hieman etelään Juneaun kaupungista. Sukelluspaikka on erityisen kuuluisa valtavista meduusoistaan, jotka ovat harmittomia, ja myös jäätiköistään ja vesiputouksistaan. Silmänruokaa on siis sekä vedessä että maan pinnalla. Kun sitten tullaan länsirannikkoa etelämmäksi, on seuraavana vuorossa aivan Washingtonin osavaltion pohjoisosassa sijaitseva Bellingham. Täällä sukellettaessa täytyy varoa voimakkaita virtauksia vedessä, ja suositus onkin, ettei sukelleta yksin, vaan ohjaajan kanssa. Palkintona voikin sitten nähdä upeita Tyynenmeren jättimustekaloja, sekä valikoiman kylmän veden harvinaisuuksia, kuten rengasmerikissoja, kameleonttisimppuja tai erittäin koristeellisen näköisiä elaskoita, eräänlaisia ahvenkaloja, jotka ovat tyypillisiä pohjoisen Tyynenmeren kaloja. Kalifornian osavaltiossa riittää myös valtavasti hienoja paikkoja, joissa sukeltaa: otetaan esimerkkinä Point Lobos State Marine Conservation Area, joka sijaitsee Montereyssa. Tämä suojelualue ottaa vastaan vain 30 sukeltajaa päivässä, joten varaukset täytyy tehdä ajoissa. Näin alueen meriluonto voidaan saada pidettyä erinomaisessa, miltei koskemattomassa kunnossa, ja täällä sukeltaessa voi nähdä paljon sellaisia luontokappaleita mitä ei muualla näkisi; merikorvia, leopardihaita ja kirjohylkeitä.

Hawaijia

Läntisiä Yhdysvaltoja ajatellen ei voida sivuuttaa Hawaijia, onhan se yksi USA:n osavaltioista, ja sen sijainti keskellä Pohjoista Tyyntämerta ihanteellinen urheilusukellusta ajatellen. Lukuisista paikoista valitsemme nyt kaksi erityisen hienoa: ensimmäisenä on Jack’s Diving Locker Konan rannikolla pääsaari Hawaijilla. Paikan erikoisuus on eräänlainen “musta vesi”, jossa sukellettaessa voi tavata todella ainutlaatuisia, luminoivasti heijastavia otuksia. Oahun saaren rannikkovesissä taas hylkyjen ystävät voivat kokea todellisen paratiisin, joka tunnetaan nimellä “Waikikin hylkykolmoset”. Kyllä – kolme upeaa haaksirikkoutunutta hylkyä, jotka voidaan käytännössä tutkia yhden sukellusretken aikana, ja ehtiä vielä iltapäiväksi takaisin surffaustunnille Waikiki Beachille.

USA:n itärannikko ja Meksikonlahti

Meksikonlahden rannalla Teksasissa, Freeportissa lähellä Houstonia, sijaitsee Flower Gardens -niminen sukelluspaikka. Erään paikallisen kapteenin mukaan ei tarvitse kuin “avata mikä tahansa Meksikonlahden merieläimistöä koskeva opaskirja, niin löytää kaikki siellä esitellyt lajit Flower Gardensista”. Pyöriäisdelfiinit, haukkahait ja vasarahait sekä monet muut kauniit vesieläimet sukeltelevat siellä upeissa, korallipeitteisissä maisemissa. Virtaukset ovat täälläkin salakavalia; ne voivat olla hyvinkin raskaita ja voimakkaita, ja miltei seuraavassa hetkessä kadota tyystin. Varovaisuus siis tarpeen aina. Ja lopuksi ehdimme vielä käväistä Floridassa, Key Largossa, jonka edustalla on uponneena maihinnousualus USS Spiegel Grove, ja näiden parinkymmenen vuoden aikana minkä se on hylkynä viettänyt, se on kerännyt ympärilleen ja pinnalleen häikäisevän kokoelman aina koralleista, raitameriahvenista ja barrakudoista värikkäisiin palettivälskäreihin ja korallikaloihin. Voimme todella todeta jo pelkästään näistä muutamista esimerkeistä, kuinka paljon upeita luonnon ihmeitä löytyy merten syvyyksistä urheilukalastajien ihailtavaksi!