Wakeboarding sopii vauhdista nauttiville – SLAM Suursaari Race

Wakeboarding sopii vauhdista nauttiville

  • Etusivu
  • Wakeboarding sopii vauhdista nauttiville

Wakeboarding sopii vauhdista nauttiville

Kategoria: Blog

Wakeboarding eli lainelautailu on sukua vesihiihdolle. Viime kesästä lähtien laji on ollut nosteessa myös Suomessa ja wakeboardaajia on voinut bongata Helsingissä esimerkiksi Hietsussa. Wakeboardaajat ovat juuri niitä kypäräpäisiä lautailijoita, jotka viilettävät ohitse hurjaa vauhtia veden pinnalla veneen tai vaijerin vetämänä. Wakeboardingissa on siis sama perusajatus kuin vesihiihdossa, mutta välineenä käytetään lumilautaa muistuttavaa wakeboardia. Lisäksi wakeboardingia voi harrastaa paikoissa, joissa harrastajia varten on asennettu sähköllä toimiva kaapeli ja wakeboardaajaa vedetään vaijerissa perässä. Tätä kutsutaan alalajina cablewakeboardingiksi. Kaapelipuistoja löytyy jo muutama Suomestakin ja lisäksi sellaisessa vieraileminen voi olla hauska kokemus vaikkapa lomamatkalla. Kaikki varusteet saa yleensä vuokrattua puistosta, joten et tarvitse mukaasi kuin rantakamat.

Laji saattaa näyttää ja tuntuakin haastavalta, ja sitä se omalla tavallaan onkin. Aiempi kokemus lumilautailuista tai vesihiihdosta auttaa, mutta kuka tahansa voi kokeilla jos vain kärsivällisyyttä riittää. Ensimmäisillä kokeilukerroilla joutuu lähes varmasti nielemään vettä, mutta taidot kehittyvät vähitellen ja laudan päällä onkin sitten todella hauskaa! Tärkeintä alkuun pääsemisessä onkin riittävä opastus ja todellakin se kärsivällisyys. Ennen laudalle suuntaamista kannattaa selvittää, kumpi jalka edellä itselle on helpompi kulkea. Parhaiten sen selvittäminen onnistuu, kun kiinnität huomiota siihen, kummalla jalalla otat tukea horjahtaessasi.

Lainelaudalla pääsee liikkeelle joko suoraan vedestä tai vaikkapa laiturin nokasta. Jos et ole vielä varma taidoistasi, turvallisin tapa liikkeelle lähtöön on yleensä vedessä kelluminen.

Liikkeelle lähdetään matalasta kyykkyasennosta, mutta vauhtiin päästyä on tarkoitus nousta seisomaan ja jatkaa matkaa pystyasennossa. Tarkoitus ei ole käyttää voimaa laudan päälle pääsemiseksi, vaan antaa veneen tai kaapelin vetää sinut ja lauta liikkeelle. Liikkeelle lähtiessä on tärkeää, ettei nojaa liiaksi eteen, sillä tällöin kaatuu helposti nenälleen. Pystyyn nouseminenkin kannattaa aluksi tehdä rauhallisesti, sillä erityisesti aloittelijan kohdalla tasapaino voi horjua juuri tässä kohtaa. Pystyyn päästyäsi asennon tulisi olla sellainen, että lauta osoittaa suoraan venettä kohti, ylävartalo on kääntyneenä sivulle, hartiat osoittavat kohti venettä, jalat ovat hieman koukussa ja selkä suorana. Vetokahva tulisi pitää mahdollisimman matalalla ja lähellä lantiota. Yksi oleellinen neuvo on päästää vetokahvasta irti saman tien jos kaadut, tällöin vettä ei tule nieltyä montaa litraa.

Lautaa ohjataan samalla periaatteella kuin lumi- tai skeittilautaa, eli kehon painoa hyödyntämällä ja liikuttamalla painoa varpaille tai kantapäille nojaamalla haluttuun suuntaan. Tämä muuttuu helpommaksi kokemuksen kartuttua, jokainen joutuu itse kokeilemaan mikä omassa kropassa on se oikea kulma. Wakeboardit on yleensä valmistettu kelluvasta materiaalista, joten ainoastaan sinä humpsahdat veden alle kaatuessasi. Tyypillinen wakeboard on pituudeltaan 120 – 147 cm ja leveydeltään 45 cm, eli hieman lyhyempiä ja leveämpiä kuin tavallinen lumilauta.

Lajina wakeboarding on haastava, mutta todella hauska. Se sopii kaikille niille, joilla riittää uteliaisuutta uusien lajien kokeiluun eikä ole toimintaa rajoittavia fyysisiä vammoja. Vesi on elementtinä melko pehmeä kaatuessakin, mutta lainelautailu on siitä huolimatta fyysisesti varsin raskasta ja keho joutuu varsinkin alussa tasapainoa etsiessä käyttämään lihaksia, joita et tiennyt ennen ehkä olevankaan. Kerran alkuun päästyä lajissa voi kehittyä lähes loputtomasti. Netti on pullollaan videoita, joissa todelliset wakeboard-taiturit tekevät laudallaan mitä ihmeellisimpiä temppuja. Lajiin kannattaa tutustua ohjatulla tunnilla, jolloin saat heti neuvoja oikean tekniikan löytämiseksi. Tällöin tarvitse mukaan vain pyyhkeen, uikkari, vesipullon ja muut rantakamat, laudan saat harrastuspaikasta ja usein tarjolla on myös märkäpuku lainaksi. Kannattaa pitää silmällä tarjouksia, sillä kesän lähestyessä useat paikat tarjoavat ilmaisia kokeilutunteja!